2014. június 24., kedd

Országos Szolárgráf Akció 2014

Én is csatlakoztam az Országos Szolárgráf Akcióhoz. 

Már korábban felkeltette érdeklődésemet a szolárgráfia, ami a legérdekesebb és legkülönlegesebb módja annak, hogy megörökítsük a Nap égi útját. 
Többek között Földvári István Zoltán hívta fel a figyelmem erre az izgalmas módszerre. Egyre jobban sikerült és pazarabb szolárgráf felvételeit nézegetve, gazdagon ecsetelt élményeit és tapasztalatait olvasgatva elhatároztam, hogy én is belefogok szolárgráf képek készítésébe és kamerák megépítésébe.


Eközben megszületett egy egész országot átfogó akció az MCSE Nap Szakcsoportja jóvoltából, melynek keretén belül minden lelkes jelentkezőnek kiküldenek egy(vagy kettő) előre elkészített lukkamerát, melyet biztonságos helyen, déli irányba kell kihelyezni Szentiván éjszakáján. Ezután nincs is más dolgunk, mint fél éven át időnként figyelni, hogy a kamera rendben van-e.

A szolárgráfokkal igen érdekes fényképfelvétel készíthető. A lukkamerákban egy fényérzékeny lap van, a fekete dobozka oldalára fúrt luk pedig az objektív. A kísérlet során a Nap mozgását figyelhetjük meg, fél év elteltével az eredmény egy különleges kép, melyen a Nap útja látható fénysávokként kirajzolódva az égen.

Földvári István Zoltán szolárgráf felvétele

Ezt a nagyszerű lehetőséget kihasználva lelkesedéssel és örömmel jelentkeztem, így én is kaptam egy kamerát. Sajnos idén a nyári napforduló, tehát a kamerák kihelyezésének napja és a Múzeumok Éjszakája egybeesett. Idő szűkében nem találtam még a kameráknak abszolút biztonságos helyet, instabil helyre mondhatni 'feldobni' pedig semmiképpen sem szeretettem volna. Ennek következtében a kiküldött szolárgráfot és a korábban Istvántól örökbefogadott lukkamerát egy nappal megkésve, június 22-én tudtam kihelyezni. Szerencsére egy kis segítséggel sikerült biztonságos és magas pontra helyezni őket erősen rögzítve, hogy a szélsőséges időjárási viszonyoknak is ellen álljon.

A 126#-os és az örökbefogadott kamerák telepítve:


Tereptárgyak és az ég, melyet a kamerák látnak: Kis segédem: ő meglehetősen unta a dolgot velem ellentétben. 
A kamerákat december 21-én kell levenni. Izgatottan várom az eredményeket!

Köszönetnyilvánítás: A szolárgráfokért köszönet az MCSE Nap Szakcsoportjának és Földvári István Zoltánnak, a kihelyezésben való segítségért pedig apukámnak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.