2013. június 8., szombat

Életünk utolsó Vénusz - átvonulása

2012 legjelentősebb égi eseménye volt június 6-án, amikor a Vénusz átvonult a Nap korongja előtt. Az eseményt Magyarországon napkeltétől 6:55-ig lehetett megfigyelni. Ilyen jelenséget a Földünkön ma élő emberek közül senki sem fog már látni !


Nem jelentett különösebb gondot aznap a hajnali kelés, már régóta izgatottan vártuk ezt a napot. Biciklivel keltünk útra a városból "menekülve" Gyálarét felé olyan helyet keresve, ahol se fák, se épületek nem akadályoznak bennünket az észlelésben. Eleinte teljesen reménytelennek tűnt a helyzet : akármerre néztünk, az égen mindenhol felhők voltak. Tudtuk az előrejelzésekből is, hogy nem várható derült idő, de mi nem adtuk fel. Több, mint egy órát vártunk kitartóan, hogy kitisztuljon az ég. Aztán végre megnézhettük azt, amiért kijöttünk : a felhők közötti résen a Nap kezdte megmutatni magát és több-kevesebb időre a felhők megengedték nekünk, hogy gyönyörködjünk az évszázad csillagászati eseményében. 

7x50-es kistávcsővel szépen látszódott a Nap korongja előtt lévő kis fekete "pont", a Vénusz. Természetesen biztonságosan észleltünk, a kistávcső elé 12-es és 25-ös erősségű heggesztőüveget tartottunk. Rengeteg fotót készítettünk Fujifilm fényképezőgéppel, az objektív elé heggesztőüveget tartva. Nekem akkor még se távcsövem, se normális fényképezőgépem nem volt, de Bálint gépével én is megörökíthettem az átvonulást, ezért köszönettel tartozom neki.

Nem csak azért olyan érdekes és különleges ez az égi jelenség, mert ez volt életünk utolsó Vénusz-átvonulása. A Vénusz és a Föld nagyon hasonló méretekkel rendelkezik, a "Föld nővérének" is nevezik. Ha egy másik bolygón lennénk és onnan figyelnénk meg, ahogy a Föld vonul át a Nap előtt, nagyon hasonló látványban lenne részünk. A készült fotókat, rajzokat megfigyelve könnyebben el tudjuk képzelni a méretarányokat és látszódik, hogy bolygónk eltörpül csillagunk mellett, mely fényt és életet ad nekünk. 


Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy szabad szemmel követhettem végig az eseményt. Nem csak én, nagyon sokan, akik szintén látták az átvonulást, azt mondták :

" Ezért érdemes volt élni. "


 A Vénusz-átvonulás pillanatai képekben :


A legközelebbi átvonulásra 150 évet kell várnia annak, aki lemaradt az eseményről :-)


A zöld színt a nagyon erős heggesztőüveg adja.


Küldtünk be fotót a Délmagyar-nak is.


Az egyik fotó megszerkesztve, így jobban látszódik a Nap előtt lévő felhő és a napfoltok is.


A Vénusz :

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.